Lufttryck i däcken


Att ha rätt lufttryck i däcken är viktigt.

Tre faktorer som är bra att vara medveten om:

  1. Om du har dåligt lufttryck i däcket slits det väldigt mycket snabbare.

Tester har visat att om däcket inte är fyllt mer än med 70% av rekommenderat lufttryck så ökar slitaget på däcket radikalt. Följden blir att däcket håller endast hälften så lång tid. Halverad livslängd alltså.

Är däcket fyllt med 80% av rekommenderat lufttrycket så blir däckets livslängd också kortare, där räknar de med att däckets livslängd minskar med en femtedel. Däck till tyngre fordon som lastbilar och bussar kan slitas ännu snabbare speciellt om det är olika tryck på däck på samma position.

    2. Din bränsleförbrukning ökar.

Skulle du köra med 8o % rekommenderat lufttryck så skulle din bränsleförbrukning vara 3 procent högre, beräkningar visar att en normalbilist spar ca. 500kr/år genom att ha rätt lufttryck i däcken.

För en lastbilschaufför, bussbolag eller åkeri blir kostnaden betydligt högre om lufttrycket är för lågt. Förutom att din plånbok blir lidande så påverkas även vår miljö negativt av ökade växthusgaser.

     3. Risken för olyckor ökar

Det är lufttrycket i däcken som bär bilen, inte däcket i sig. Vid en undanmanöver kan fel lufttryck göra att man råkar ut för en allvarlig olycka som inte alls hade behövt inträffa om man hade haft rätt lufttryck.Viktigt att hålla koll på själv

Bra och rätt däck bidrar i hög grad till att förhindra att en olycka sker, det ökar trafiksäkerheten.

Däck med bra grepp kan också minska konsekvenserna av en olycka genom att få ner farten innan krocken.

Kör alltid med rätt däck dvs. vinterdäck på vintern och sommardäck på sommaren.

Var noga med att ha ett bra mönsterdjup på däcken.

Däck-kollen

  • Se efter i bilens instruktionsbok eller kontrollera med en fackverkstad vilket lufttryck som är lämpligt för din bil. Vintertid ska det rekommenderade trycket ökas med 20 kPa.
  • Mät lufttrycket helst en gång i månaden.
  • Tänk på att öka lufttrycket när du har mycket last eller flera passagerare.
  • Lufttrycket ska alltid mätas på kalla däck.